Uppsala kafferosteri
Så brygger du

BRYGGMETODER


Inom kaffevärden finns det många sätt att göra rätt på. Varje kaffe kan bryggas på flera olika sätt, och här nedan beskriver vi några bryggmetoder som vårt kaffe kan bryggas efter.


Följande är tips på hur vi tycker du ska brygga för att få ut en maximal smakupplevelse, men tveka inte att pröva olika malningsgrader, proportioner kaffe i förhållande till vatten och temperatur på vattnet för att hitta den smaken som passar just dig.

 

Första och viktigaste grunden till en god kopp kaffe är färskheten och kvalitén på kaffet. Kaffe är precis som frukt en färskvara och ska alltid färskmalas till varje bryggning. Det för att ge så mycket smak som möjligt till varje kopp. Se alltid till att stänga en öppnad påse så att inte syret förstör kaffet. En öppnad påse bör njutas inom en vecka efter öppning.


Proportionerna kaffe i förhållande till vatten är något många gör fel på. Vill du ha ett starkare kaffe, köp en mörkare rostning eller annan blandning. Vill du ha en ”lättare” kopp så köp ett ljusare rostat.


Överdosering eller underdosering ger kaffet inte rättvisa och all kärlek bakom går förlorat.

Vattnet är en självklarhet men bör nämnas. Se till att ha vatten som är rent. Använd kallvatten som du kokar upp. Det för att säkerställa att inte vattnet förstör nu när du skött dig så här långt.


Varje bryggmetod kräver sin malning. Tiden kaffet är i kontakt med vattnet är en lätt grund att tänka på när man letar efter den rätta malningsgraden. Espresso ska vara finmalt då bryggningen sker under tryck under en kort tid och presskanna åt de grövre då kaffet och vattnet ligger och sakta drar till sig.


Malningsgrader

Hur gör jag? 

aeropress icon
Espresso icon
mocca icon
press icon

Aeropress


Aeropress föredrar vi  den upp och nervänd bryggprocess. Sätt pressen i kammaren på 4:an och fyll på med 17-20 gram pressmalet kaffe. Häll vatten till toppen av 3:an på kammaren och rör om väl. Fyll sedan upp vatten till 1:an på kammaren och låt den dra 3-4 minuter. Vrid på filterhållaren och vänd försiktigt runt den och placera den över en kopp. Pressa försiktigt i 20 sekunder med jämt tryck. Vänta några sekunder så den får droppa klart och sen är det bara njuta av din färskbryggdra kopp.
Espresso


Vi använder ca 17-20 gram färskmalt kaffe till en dubbelespresso. Sträva åt att fylla hela filterkorgen och stryk av överflöd så du har kvar ett struket mått finmalt kaffe. Hur hårt du trycker kaffet står i relation till hur finmalt kaffet är.


Men ett riktmärke är att efter 6-9 sekunder ska de första kaffet komma rinnandes. Det ska se ut som honung som droppar från en sked.  Och de ska rinna 20 – 25 sekunder för en dubbel espresso (60 ml). Om det rinner för fort är antingen malningen för grov eller tampet för löst. Ändra till finare malning och tampa lika hårt. Om det bara droppar så har du för fin malning eller för hårt tamp. Ställ upp malningen ett steg och pröva igen. Snart har du en fantastisk espresso i koppen framför dig och du kan låta den måla din tunga eller så har du den perfekta grunden in i kaffedrycksvärlden.

Kaffebryggare


Vi utgår från 60 -70 gram kaffe på en liter vatten. Vattentemperaturen ska vara mellan 93-96 grader.

Brygger du i mindre skala så sträva åt 7 gram kaffe per 1,25 dl vatten. Låt denna bryggmetod ta ca 6 minuter för bäst upplevelse.


Presskanna


Vi använder 6-7 gram kaffe per deciliter vatten. Slå på vattenkokaren och saknar du termostat så låt kannan stå 30 sekunder efter den kokat upp. Vattnet ska vara 93-96 grader Celsius. Fyll upp en tredjedel av pressen, rör om och låt kaffet blomma. Efter ca 30 sekunder fyller du upp resten av presskannan och väntar i 4 minuter. Därefter pressa ner filtret försiktigt och sen är det bara njutningen kvar. 

UK rekomenderar