Uppsala kafferosteri
Underhåll - Kvarn

Så underhåller du din kvarn

SÅ RENGÖR DU DIN KVARN

Jag rekommenderar starkt att då och då rengör kvarnens malverk. Enklast är att använda vanligt, torrt matris. Rengör genom att fylla kvarnen med en liten barnnäve med vanlitg matris och sedan mala riset på en fin inställning. Du kan även öppna kvarnen, ställa in malverket på den grövsta inställningen och därefter borsta rent med en brödpensel, tandborste eller hobbypensel. Se bara till att det är en ren och torr pensel. Du vill göra rent verket och inte smutsa ner det!

Det är viktigt att aldrig använda vatten vid rengöring. Det är svårt att komma åt att torka ordentligt, vilket i sin tur kan leda till att malverket börjar rosta eller att funkt suger fast kaffet ännu mer i kvarnen.

 

Jag personligen rekommenderar att du skruvar upp och mekaniskt (Alltså med en pensel eller tandborste) rengör kvarnen. Riset kan vara aningens för hårt och kommer ställa till det mer än vad det hjälper. Jag tycket att en ordentlig pensling och sedan mala igenom 5-8 gram av det kaffet du skall ha och kastar bort det innan du kör det kaffet som du vill ha. då har du rätt kaffe som eventuellt finns kvar och smaken kommer inte blandas med det "gamla" kaffet som fanns. 

 

Är det problem men oljor och fetter från kaffet (naturliga oljor/fetter) bukar det räcka gott och väl att borsta rent, vissa kvarnar kan man öppna och vissa får man utmana vinklingen på borsten för att komma åt ordentligt..

DEm som vet dem vet!


Jag borstar och dammsuger det på mina vanliga kvarnar och de stora för kommersiellt bruk, inget ris och det duger gott och väl!

 

Du kan även köpa rengöringspellets: Cafetto - Grinder Clean - Rengöring för din kvarn - Ekologisk produkt - 450g - Baristashopen men där är samma, jag personligen tycker att det ställer till det mer än det hjälper… och viktigaste är att alltid mala med kaffe som du slänger bort för att rensa ut resterna av rengöringsmedlet. Ofarligt men smakar inte så gott :)