Indonesia Sumatra Mandheling Grade 1 Fairtrade, Organic
Fakta
Land: Indonesia
Region: Sumatra, Pegasing, Aceh Tengah
Producent: 430 småfarmer
Kooperativ: Sara Ate Koperasi
Höjd: 1.300 m ö.h.
Bönor: Tim-Tim and Typica
Skördperiod: Oktober-December och
Mars-Juni
klassificering: Grade 1
Process: Torra (halv-tvättat)
Certifiering: Organic certified (DE-ÖKO-001), Fairtrade
Övrigt: Mörk grön färg på råkaffet
Kaffeodling i Indonesien har en 300 år gammal historia som är tydligt influerad av den nederländska koloniseringen. Efter Indonesien blev självständig, styrdes plantagen antingen av regeringen eller stängdes ner. Indonesien är idag den fjärde största kaffeproducenten i världen. Ungefär. 92% av kaffeproduktionen är i händerna på små producenter som använder traditionella tekniker.
Detta kaffe kommer från en småodlarkooperativ i Central Aceh. Sara Ate Koperasi
kooperativet har 430 aktiva medlemmar och är Fairtrade och Organic Certified. Den genomsnittliga storleken på deras kaffeodlingar ligger på 1,3 hektar.
Detta kaffe har en unik mörkgrön färg på grund av den speciella bearbetningen: den så kallade halv-tvättade
metod. Direkt efter skörden separerar bönderna fruktmassan från bönan med handdrivna
”de-pulping” maskiner och låt bönorna fermentera över natten. Tack vare jäsningsprocessen kan resten tvättas bort för hand. Därefter torkar bonden resterande bönor noga i ett par timmar i hans egen trädgård tills de når ungefär 50% fuktighet. Därefter transporteras bönorna till en kvarn som rensar rent de sista skalet och en ytterligare torkningsprocess i 1-2 dagar. De nu svullna bönor går igenom en speciell maskin som tar bort den sista klibbiga huden på bönorna genom stark friktion. Sist så torkas kaffebönorna en gång till 12% fuktighet och därefter redo för gradering och klassificering.
Koppning: Tjock kropp, väldigt örtig, fräsh kryddig, tobak och lite spiskummin
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.