Uppsala kafferosteri
Indonesia Sumatra Mandheling Grade 1 Fairtrade, Organic

Indonesia Sumatra Mandheling Grade 1 Fairtrade, Organic

Fakta

Land: Indonesia

Region: Sumatra, Pegasing, Aceh Tengah

Producent: 430 småfarmer

Kooperativ: Sara Ate Koperasi

Höjd: 1.300 m ö.h.

Bönor: Tim-Tim and Typica

Skördperiod: Oktober-December och

Mars-Juni

klassificering: Grade 1

Process: Torra (halv-tvättat)

Certifiering: Organic certified (DE-ÖKO-001), Fairtrade

Övrigt: Mörk grön färg på råkaffet

Kaffeodling i Indonesien har en 300 år gammal historia som är tydligt influerad av den nederländska koloniseringen. Efter Indonesien blev självständig, styrdes plantagen antingen av regeringen eller stängdes ner. Indonesien är idag den fjärde största kaffeproducenten i världen. Ungefär. 92% av kaffeproduktionen är i händerna på små producenter som använder traditionella tekniker.

Detta kaffe kommer från en småodlarkooperativ i Central Aceh. Sara Ate Koperasi

kooperativet har 430 aktiva medlemmar och är Fairtrade och Organic Certified. Den genomsnittliga storleken på deras kaffeodlingar ligger på 1,3 hektar.

Detta kaffe har en unik mörkgrön färg på grund av den speciella bearbetningen: den så kallade halv-tvättade

metod. Direkt efter skörden separerar bönderna fruktmassan från bönan med handdrivna

”de-pulping” maskiner och låt bönorna fermentera över natten. Tack vare jäsningsprocessen kan resten tvättas bort för hand. Därefter torkar bonden resterande bönor noga i ett par timmar i hans egen trädgård tills de når  ungefär 50% fuktighet. Därefter transporteras bönorna till en kvarn som rensar rent de sista skalet och en ytterligare torkningsprocess i 1-2 dagar. De nu svullna bönor går igenom en speciell maskin som tar bort den sista klibbiga huden på bönorna genom stark friktion.  Sist så torkas kaffebönorna en gång till 12% fuktighet och därefter redo för gradering och klassificering.Koppning: Tjock kropp, väldigt örtig, fräsh kryddig, tobak och lite spiskummin