Uppsala kafferosteri
India Monsooned Malabar AA

India Monsooned Malabar AA

Fakta

Land: Indien

Monsun region: Malabar Coast, Syd västra Indien

Magasin för process: Mangalore

Höjd: 950 meters above sea level

Bönor: Kents, Catimor, Selection 9

Monsunperiod: June - September klassificering: Monsooned AA (=Största bönstorleken)

Process:  Otvättat kaffebär utsatta för monsunprocess

Övrigt: Gyllene blekfärg på de råa bönorna, mycket stor bönstorlek, extremt lätt vikt

Monsooned Malabar är unikt till indiska kaffen och verkligen ojämförbart kaffe av sitt slag. När Suez-kanalen byggdes och transporten från Indien till Europa förkortades så upptäcktes denna variation.

Kaffet hade tidigare färdats i stora träskepp, där de förvarades under däck både fuktigt och varmt. En transport från Indien kunde ta så lång tid som 6 månader. När de sedan anlände till Europa så hade kaffet gått från gröna till ljust guldiga och kaffet hade slulnat på grund av den höga fuktigheten.

För att kunna återskapa den varma och fuktiga transporten väljs soltorkade AA bönor (större bönor) ut där de får vila i ventilerad förvaringshallar på västkusen i Indien till de fuktiga sydvästliga monsunvindarna från det Arabiska havet som kommer under juni till september. Då öppnar man upp sidorna för att låta monsunvindarna cirkulera i hallarna och låter kaffet svullna till en och en halv gånger sin tidigare storlek och låta de utveckla sin unika smak.

12-16 veckor efter detta så vänder och krattar kaffebönorna förhand dagligen för att släppa ifrån sig fukt i en jämn nivå. Efter detta så sorteras de nu gyllennde bönorna så att de är jämna och redo för transport.   


Koppning:Låg syra, len fyllig kropp, cederträ, tobak och örtig