Uppsala kafferosteri
Kenya AA Plus Kijani Kiboko

Kenya AA Plus Kijani Kiboko

Fakta

Land: Kenya

Region:  Nyeri

Producent: Småfarmer

Höjd: 1.600 – 2.000 m ö.h.

Bönor: SL 28 & SL 34, Ruiru 11

Skördperiod: Okober – December (huvudskörd), Juni - Augusti (extra skörd)  klassificering: AA Plus (Screen 17/18)

Process: Tvättat


Den totala ytan i Kenya för odling är 160 000 hektar. En tredjedel av denna yta är kaffeodlingar. Trots detta är den största delen av all odling små farmer som tillsammans bildar sina egna kooperativ. Normalt sett så säljs kaffet på aktioner varje vecka under skördesäsongen. Priserna mellan köpare och säljare sätts utifrån kvalitén, sorteringen och storleken på bönorna. På grund av detta så klassificeras kaffebönorna i Kenya.

Kaffebönorna AA är de största bönorna av sin sort och Plus refererar till en speciellt fin och komplex smakprofil.

Kombinationen av den näringrika röda vulkanjorden, höjden över havet, 1600 – 2000 meter över havet, och ideala klimaet gör det optimalt för att utveckla aromerna som ger detta kaffe sin karaktär.

Tack vare sin geografiska position så nära ekvatorn gör att skillnaden mellan årstiderna minimal. Tack vare detta går det att skörda två gånger per år, en huvudskörd och en mindre skörd.

Regionen Nyeri i hjärtat av det centrala höglandet mellan västra delen av Mount Kenya och östra slutet av Great Rift Valley och är kända för producera det bästa kaffet från Kenya. Allt kaffe är processat enligt den våta metoden och torkas under den afrikanska solen i ”African beds”.


Koppning: Tomatig frisk syra, complex och blommig eftersmak med toner av svart vinbär.