Men innan vi sätter oss in i detta, pausa lite, spring iväg och gör dig en kopp kaffe, när det är gjort slänger du upp benen på skrivbordet, lutar tillbaka stolen och tar en sipp.
I skrivande stund sitter jag med en kopp av ett mörkrostat projekt som har arbetsnamnet ”Hjälp oss”, ett kaffe jag experimenterat fram och skickat till utvalda personer samt mina prenumeranter. Otrolig kropp och en bra kryddig svans, precis som ett mörkrostat kaffe ska vara! Och nu när vi båda har kaffesmaken i munnen, låt oss gå in i fika-träsket.
När det kommer till kaffe så har vi mycket att tacka världens olika religioner, främts Islam och den kristna religionen.
Det första dokumenten på att kaffet spridit sig finns på 1500-talet i Jemen, år 1511 förbjöds det nämligen att dricka kaffe av ortodoxa imamer i Mecka, då drycken hade sådana stimulerande effekter. År 1532 instiftades även ett förbud mot kaffehus och kaffelager i Kairo.
Men ett förbud stoppar inte någon, man får bara tänka om och på 1600-talet hade kaffet spridit sig över hela mellanöstern.
Tack vare Ostindiska kompaniet, Holländarna och genom Venedig, denna kaffehuvudstad som hade mycket handel med mellanöstern, och introducerades kaffet till Europa. Det pågick mycket diskussioner bland katoliker om det varokej att dricka denna dryck. Men diskussionerna tog slut när påve Clemens VIII år 1600 tillät drycken, och de första kaffehusen öppnades i Venedig samma år.
Läs mer kaffet historia: Kaffets historia
Swedish Fika- Go Royal
Swedish fika – Över tre och en halv miljon streams på Spotify!
I låten sjunger dem att “Let´s go for a Swedish fika”, men vart kommer den svenska fika:n ifrån egentligen. Låt oss reda lite i detta men först, kaffe!
Vad som dock går att härleda i fikats historia måste vi gå till den svenska kyrkan och begreppet kyrkkaffe. Det nämns i Jämtlandsposten först år 1920, och det tros att kyrkkaffet kom med väckelserörelserna, och uppkommit som en bättre lösning än hänget i kyrkbacken efter högmässan.
Det blev ett mer avslappnat sätt att umgås efter en gudstjänst hemma hos någon som gått på gudstjänsten eller av prästen som själv bjöd in till en kyrkkaffe i prästgården.
Det var kyrkans sätt att skapa en gemenskap i sin församling samtidigt som det gick att högt som lågt diskutera meningen med livet. Med eller utan bibeln som källa, men oftast var detta kopplat till en psalm eller predikan prästen pricis hållit i. Och då kyrkans dörr varit öppen för alla har det blivit en stund där alla får säga det dem själva tänker, bonde som adelsperson.
Anna Braw skriver i sin bok Kyrkkaffet - bullar, böner och berättelser från 2004:
“Kyrkkaffet är en fest i hela Sverige, söndag efter söndag, året runt. En försmak av det stora kalaset i himlen.”
Kanske är det just denna idé om fest i himmelen som vi alla ville uppleva och få känna på hur härligt livet efter vore. Och visst är det en dröm att alltid få leva under en fikastund.
Den ultimata kyrkkaffekominationen bestod av fyra lika viktiga komponenter. Först, Kaffet! Den givna huvudpersonen i kyrkkaffet där det nästan alltid bestod av en påtår eller tillochmed tretår, beroende på hur trevlig det var.
Härnäst, bullen, som vanligen var hembakade och skänkta till fikat av någon av kyrkans medlemmar, och vad slår en hembakad fika?
Och sist, kakor i hård och mjuk form. Självklart varierade efter säsong och dem lika som bullen var vanligen bakad av någon medlem som skänkte det till församligen. Denna trend kommer sätta grunden även för ”Sju sorters kakor” men mer om det en annan gång!
Då som nu är/var betalningen oftast frivillig och pengarna går till välgörande ändamål.
Idag så driver Svenska kyrkan ett initiativ som går under namnet #kaffemedhopp, ett sätt för kyrkan att kunna ge stöd och hjälpa i Coronapandemin. Tyvärr håller Svenska kyrkan sakta på att fasa ut Kyrkkaffe, vilket är lite sorgligt så här 100 år efter vi kan härleda dess start se slutet på en lång era men tack vare dem har de lyckas etablera en fika tradition i Sverige som vi inte kan se ett slut på!
Vill du veta mer: #Kaffemedhopp eller Stoppa kyrkkaffet
Där Åhléns city i Stockholm ligger idag öppnades det idag äldsta konditori 1785, Sundbergs konditori, Det var Gustaf Adolf Sundberg, konditor och sockerbagare, som grundade konditoriet. Konditoriet finns idag i Gamla stan dit det flyttade år 1793, men vill du veta mer om detta så skall du hellre kolla in: Nordisk mat -5 AV SVERIGES ÄLDSTA KONDITORIER
En liten intressant historia är den om Vete-Katten. Det grundades 1928 av Ester Nordhammar och fick enligt ryktet sitt namn då den första ägarinnan gav svaret ”Det vete katten” på frågan om vad inrättningen skulle kallas. Hon hade idén om att inreda ett enkelt konditori som ett prästhem. tydligt att kyrkkaffet har gett grunden till verksamheter, det inget snack om det. Lite mindre snack om bibeln, men definitivt ett samtal mellan himmel och jord.
Läs mer om: Vete-katten
Någon som verkligen sett till att lösa uppgiften med att göra "fikat" lätt tillgängliga är en Svenska stolthet Delicato! Dem började 1948 då Einar Belvéns bror Evert startade ett litet hembageri på Kommendörsgatan i Stockholm, där bakade Einar Dansk Sandkaka på nätterna och cyklar runt och säljer på dagarna. Einar var mycket noga i valet av råvaror och så är det än idag. Ett företag som är verksamma än idag och är nog mer kända för att ha satt Dammsugaren och delikatobollen som en symbol för svensk fika. Och jag kan inget annat än erkänna att en dammsugare vid rätt tillfälle kan ta en rätt trist stund till helt nya höjder. Och deras genomslag i etern kan nog härledas till millennieskiftet med sina humoristiska reklamer där dem går rakt emot den rådande hälsotrenden. Gör en sökning eller kika in hos dem: Delicato – Om oss
Ni som nu kommit så här långt kanske undrar varför ett rosteri skriver så mycket om vad kyrkkaffe, fika och bakverkets historia och visst finns det en anledning.
Anledningen är för att vi i Sverige är lite annorlunda i vårt kaffedrickande jämfört med världen. I Sverige har alla familjer, singelhushåll, lägenheter, villor, stugor, husvagnar och studentkvartar en kaffemaskin och om så inte är fallet rynkas lätt pannan på den som får höra det saknas en, eller har jag fel?
Det har genom historien varit lätt att lösa ett avkok på torkade förkolnade böner som vi malt ner och dragit ur smaker från. Men kaffet håller just nu på att få en allt viktigare plats i våra liv, inte en dryck vi bara dricker utan nu vill vi gärna veta mer om vad vi har i koppen framför oss. Det är något jag är glad över och det är fler och fler konditoriet och kaféer som idag vill ta fram det rätta kaffet, så att spelaren kaffe på denna plan är Zlatan och inte någon som håller bänken varm. Kaffet kommer ta den viktigaste platsen i stunden fika.
Men nu är mitt kaffe slut och känner ett visst sug efter en dammsugare, och blir nog att slå på en panna kaffe till. Men nu vet du, precis som jag lite mer om varför en låt om Swedish fika fått närmare 4 miljoner streams. En fika har mer tradition än slump och jag är en som älskar det!
Hoppas du gillade det du läst och att ditt kaffe smakade lika gott som mitt
/David Fichtel
Grundare och rostmästare
Uppsala kafferosteri
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.