Uppsala kafferosteri
Indonesia washed Java Blawan and Jampit Estate

Fakta

Land: Indonesien

Region: Ljen Plateau, East Java   Organisation: Estates

Framer: Blawan & Jampit

Höjd:  1.000 -1.400 m ö.h.

Bönor: Java Typica, USDA, Kartika, Catimor

Skördperiod:  Maj- Augusti Klassificering:  A/WP (=Arabica washed preparapation– 1x (= Screen. 17)

Process: Tvättat

Indonesia washed Java Blawan and Jampit Estate

Idag är Indonesien fjärde största kaffeproducenten i världen. Ca 85 % av East Java Arabica kaffet ägs och drivs av PTP, som är den officiella statliga organisationen som grunnades 1894 när det fortfarande var en Holländsk koloni.

De återstående 15 % är det små kaffefarmare som ägs där dem odlar i liten skala på väldigt små ytor enligt de gamla traditionerna. Jämfört med andra Indonesiska kaffen som är semi-washed (torra metoden) dessa Estate kaffen är processade enligt den våta metoden. Det leder till att smakerna påverkas då man fermenterar kaffet i ca 36 timmar. Efter detta så soteras kaffet noggrant förhand vilket leder till en väldigt jämn och ren smakprofil.


Koppning: Mellan syra, mellan kropp, lite té likt, örtig, kryddig och väl balanserad.