Uppsala kafferosteri
Indonesia Sumatra Aged Mandheling Grade 1

Indonesia Sumatra Aged Mandheling Grade 1

Fakta

Land: Indonesien

Region: Aceh, Sumatra Island   

Producent: Småfarmer

Höjd: 1,100 – 1,400 m ö.h.

Skördperiod: September-Maj

Klassificering: Grade 1

Process: Torra metoden

Övrigt: Lagrat sen 2012

Det var holländarna som introducerade detta kaffe till Indonesien och de norra delarna av Aceh vid Lake Tawar för över 300 år sedan.

Historien bakom namnet är att Mandheling är en etnisk grupp och att denna folkgrupp fick ge namn åt kaffet tros vara ett missförstånd i grunden. Historien är att när Sumatra var ockuperat av japanerna så var det en Japansk soldat som fråga en kaffehandlar vad detta fantastiska kaffe hette.

Kaffehandlaren missuppfattade frågan och svarade att han var Mandheling.

När kriget var över tog den Japanska soldaten kontakt med en kaffehandlare i Sumatra för att få tag på det fantastiska kaffet han en gång druckit. Kaffehandlaren samlade såklart in det bästa kaffet han kunde få tag på och skickade till Japan, och då var Mandheling kaffet fött.

Sumatra är en av de regioner där specialkaffe odlas och vår Mandheling kommer Aceh.

Den stora utmaningen är att hitta och välja ut de premium bland Grade 1 bönorna för att vara till grund för detta kaffe.

Kaffet är ett kaffe som är lagrat, och det sker genom att under regn perioden suger kaffet åt sig fukt och under torkan sugs fukten ur bönan. Detta sker under noga övervakning i stora öppna lagerlokaler, där det är rätt fuktighet, att dem roteras och att säckarna vänds.


Koppning: Len och dominant, jämnt kryddig och kryddig karaktär, väldigt skön läder och tobakssmak.