Indonesia Sumatra Lintong Grade 1 Raja Toba Organic
Fakta
Land: Indonesien
Region: Lake Toba, Sumatra Producent: Koperasi Kopi Toba Cooperative, 10 producenter
Höjd: 1,100 – 1,280 m ö.h.
Bönor: Red Caturra & S-Lini (S-794)
Skördperiod: September- Maj Klassificering: Grade 1
Process: Torra metoden
Övrigt: Bästa urvalet från Lake Toba regionen
Kaffekulturen i Indonesien har en mer än 300 år gammal historia som har stora inslag av kolonisering. Med fler än 18 000 öar är bara 10 av de större öarna kaffeproducerande. Ca 92 % av kaffeproduktionen är små farmer som använder sig av traditionell teknik som tillexempel den torra metoden.
Ön Sumatra ligger i de allra västraste av Indonesien där Lake Toba, som är indonesiens största naturliga insjö, ligger i uppe i den norra delen av ön längst med bergskedjan Bukit Barisan. Sjön är 100 km lång, 30 km bred lång och upp till 505 meter djup.
På 1000 meters höjd ligger byn Sipangan Bolon vid sjöns norra del. Detta är ett område där mer än 500 farmare som har startat Koperasi Kopi Toba Cooperative. Inom organisationen tränas kaffeodlarna med olika jordbrukstekniker, så som utveckling i odlingen till drivninen av plantor och lika så påverkan på miljön där de ständigt utvecklar sina processer. Att ständigt producera högkvalitativt kaffe är kooperativets mål. Raja Toba står precis för det, ett ständigt exeptionellt välutvecklat kaffe med typisk kryddiga toner. Detta kaffe är vi stolta över att vi fått från sluttningarna längst Lake Toba.
Koppning: Väldigt örtig men frisk kryddighet, viss tobak med lakrits ton.
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.