Uppsala kafferosteri
Kokkaffe

Kokkaffe

För att lyckas med kokkaffe krävs det att du först tar din packning, antingen ensam eller med en vän och ger dig ut långt från där civilisationens oväsen hörs. Det skall vara dina tankar, fåglar som kvittrar och dina andetag som hörs, gärna vig en sjö eller en glänta. 

Sällskapet har ingenting med hur ditt kokkaffe kommer smaka men det har en kraftig inverkan på hur stämingen blir.  


Ta vatten direkt ur en sjö, en bäck eller smält snö om det går, inte kommunalt drickvatten behövs. Ställ pannan på elden tills du ser att vattnet kokar.


Ta bort kaffepannan från elden och tillsätt så mycket kaffe att en liten skogsmus skulle kunna springa över kaffebädden utan att bli våt om tassen. Doseringen är viktigt och kommer vara avgörande för din slut kopp så var noggran med proportionerna!


Ställ sedan tillbaka pannan på elden och låt allt koka upp igen, därav namnet kokkaffe.När allt kokat upp tar du av pannan från elden och låter den stå. 


Nu kommer det fina med kokkaffe, väntan, ta några djupa andetag och känn efter, lyssna och andas. Djupt inom oss kommer något säga när kaffet är klart, det tar en stund så ta in omgivningen, se ut över landskapet. Helt plötlist känner du hur ett litet leende bildas på dina läppar och det brukar vara tecknet på att du nu är nära!


Häll försiktigt upp kaffet i en väl indrucken träkosa och skulle det visa sig att det kommer sump i kosan så häller du bara tillbaka det. Då var du för stressad och hade inte rätt känsla i kroppen! Vänta en stund till!


Häll nu upp din kopp och för den till munnen och låt tystnaden tala, knastret från elden och alla dina sinnen fyllas!