Guatemala Genuine Antigua, Finca El Potrero
Fakta
Land: Guatemala
Region: Ciudad Vieja, Antigua, Sacatepequez
Producent: Finca El Potrero
Höjd: 1.500 m ö.h.
Bönor: Bourbon, Caturra, Arabica
Skördperiod: December - April
Klassificering: Strictly Hard Bean (SHB)
Process: Tvättat
Övrigt: Aktiv medlem i APCA (Asociación de Productores de Cafes de Antigua)
Antigua regionen är en av de äldsta regionerna i Guatemala där kaffe odlas, och dem är kända för att producera bland världens bästa kaffe.
I området finns tre vulkaner, Agua, Acatenango och Fuego som omringar dalen. Inte nog med den vackra utsikten så är den näringsrika vulkanjorden unik för att skapa en otrolig smak i koppen.
I södra Antigua mitt i Valle de Almolonga hitta vi denna kaffe farm Finca El Potrero vid botten av Volcán de Agua, på ca 1500 meter över havet. På den här höjden så klassas bönorna som ”strictly hard bean”, som refererar till densiteten i kaffebönorna. Tack vare microklimatet på så hög höjd mognar kaffebönorna långsamt och utvecklar smakerna länge.
1898 fanns en man som hette Carlos Herrera Luna som köpte en bit av denna plats som kallas Hacienda El Potrero. Från början så användes jorden till boskapsuppfödning, men under 1928 bytte man spår och började då odla kaffe här. Idag är det Olivero Arroyo familjen som driver farmen och har blivit en av dem bästa i Antigua området. Hela farmen är täckt av ”shade trees” för att inte utsätta kaffeplantorna för direkt solljus. Dem använder sig av en modern våt och torr process och har fyra stationer för att soltorka kaffebönorna och detta garanterar en optimal efterskörd process.
Koppning: Söt och balanserad syra, Mjuk kropp och mörkchoklad.
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.