Uppsala kafferosteri
Kaffets historia

Kaffets historia

En vi kan tacka är en fårherde som enligt sägnen hette Kaldi.

En dag när han var ute med sina får så han hur vilda och energifulla de blev efter de åt av några röda bär på en buske.  Eftersom får överlevde så stoppade han i sig några stycken och han blev full av energi och började hoppa och dansa. Om det var energi från kaffet eller lyckan att upptäcka något stimulerande låter vi vara osagt.



Ryktet om detta bär spred sig och en munk på ett kloster i närheten fick höra om denna upptäckt. Munken smakade på bären och fick ”en uppenbarelse”.

Han sa att det var en gåva från ovan och tog med sig bären tillbaka till klostret där han mosade ner dem och slog hett vatten på. På det sättet kunde han tillsammans med de andra munkarna hålla sig vakna länger och hålla predikan långt in på småtimmarna. Och det är historien om hur första bryggningen gick till.


Första dokumenten på att kaffet spridit sig finns på 1500-talet i Jemen, år 1511 förbjöds det nämligen att dricka kaffe av ortodoxa imamer i Mecka, då drycken hade sådana stimulerande effekter. År 1532 instiftades även ett förbud mot kaffehus och kaffelager i Kairo.

Men ett förbud stoppar inte någon, man får bara tänka om och på 1600-talet hade kaffet spridit sig över hela mellanöstern.

Tack vare Ostindiska kompaniet, Holländarna och  Venidig, denna kaffehuvudstad som hade mycket handel med mellanösten, och genom all den handeln introducerades kaffet till Europa. Om det var okej att dricka denna dryck pågick mycket diskussioner om bland katoliker. Men diskussionerna tog slut när påve Clemens VIII (8) år 1600 tillät drycken, och de första kaffehusen öppnades i Venedig samma år.


Men det var inte förrän på 1200 talet man kom på att rosta bönorna, om det var av misstag att någon kastade in dem i elden och en fantastisk doft spreds, helt plötsligt poppade det i  till i elden och den gröna kärnan, gått till gult och förändrats till något nytt och större.

När man sedan smakade på det blev en ny uppenbarelse och en riktig kopp kaffe var uppfunnen!


Enligt ryktet sägs det att en italienska entreprenör som hette Luigi Bezzera år 1901 tyckte att det tog allt för lång tid att ta en kafferast och därför uppfann han ett sätt att brygga kaffet fortare.

Samma år uppfinner en Japansk-amerikans kemist vid namn Satori Kato det första snabbkaffet. Genom frystorkning kunde man bara slå på vatten och där fanns en kopp kaffe framför en. Men kaffet var tunt, smaklöst men fort skulle det gå.


Ett namn som nog alla stött på är Melitta. År 1908 tyckte Melitta Bentz att kaffet blev överbrygg, bittert och svårt att få en jämn bryggning och samma goda kopp gång på gång. Hon prövade, misslyckades men gav inte upp. Tillslut hittade hon ett sätt att brygga kaffe utan överbryggning. Hon tog sin sons skolpapper, klippte det i cirklar och gjorde små hål. Hon la den lilla pappersbiten över en kopp och la på det malda kaffet. Genom att hälla det heta vattnet på kaffet fick hon med sig smaken men sumpen stannade ovan pappret och det är grunden till de konformade melitta-filtret, som än idag finns att köpa i alla dagligvaruhandlare världen över.


På kaffehusen njöt man av Kaffe, spelade spel, lyssnade på musik, man diskutera politik, handel och religion och självklart dansade man. Kaffehusen blev en naturlig träffpunkt för intellektuella och det blev från kaffehusen de senaste nyheterna spred sig från. År 1652 öppnades det första kaffehuset i London och år 1672 i Paris. 


Men kaffet vara bara för de intellektuella, bildade och lärda.  Och under denna tid var det bara män som fick vara på kaffehusen. Men 1673 var kaffehusen för populära i England och kvinnorna gick ut i protest. Kvinnorna protesterande över att de blev lämnade ensamma kväll efter kväll.


”Kaffet gör en man lika ofruktsam som de öknar varifrån denna olycksaliga frukt kommer. Sedan det kommit till oss är våra stora förfäders avkomma på väg att försvinna som vore de apor och svin”.


Skönt att förändring bara tar några hundra år.  För idag får tjejer faktiskt dricka kaffe ute bland folk.

I början på 1700-talet fick kaffe fäste här i Sverige tack vare Kung Karl XII (12) När han var i Lund 1716- 1718 hade han en turkisk kaffekokare, vilket liknar vårat kokkaffe, och det sägs att hovet gjorde av med tre kilo kaffe om dagen. Om de hann göra så mycket mer än dricka kaffe under de åren vet man inte, men det är i alla fall under de åren som kaffet får ordentligt fotfäste.


2017, året då Uppsala Kafferosteri rostar sin först riktiga mörkrost.

Från energifulla får till rostning av de första bönorna. All handel och allt smygande med denna böna gick så långt att självaste påven var tvungen att ge sitt godkännande och en desperat morsan som snodde sin sons skolpapper för att brygga en kopp kaffe.

Alla har sin del i historien, ingen mer och ingen mindre. Tillsammans kan vi lyckas med att låta all nyfikenheten, allt slit, all kunskap, alla idéer, all kärlek och alla diskussioner leda till det bättre.


Idag skriver vi på morgondagens historia, och vi gör det med en kopp i handen.


Dr. Ernesto Illy även känd som fadern av espresso. Han var den första som gjorde en automatisk espressomaskin. Han förklaring; -” En espresso måste kunna måla tungan”.  Detta skedde år 1933 men den 5:e september 1938 fick världen ta del av världens bästa uppfinning. Den kolvdrivna espressomaskinen.


En Barista vid namn Arcille Gaggia patenterar den ångfria espressomaskinen. Fram tills nu hade man använt ångtryck men han vänder på det och använder en kolv och med den trycker vattnet genom kaffet. Han tog idén från amerikanska militärens jeepar som använde hydraulik och förstod att det gick att även trycka en annan vätska på detta sätt.

Det höga trycket gjorde att ett skum bildades på toppen av espresson. Det är vad vi idag kallar Cream och de kommer från oljor och fetter från kaffet. Detta gyllene skum som vi alltid strävar efter på varje perfekt espresso shot.


År 1948 blir Cappuccino ett ord i ordboken. Cappuccino betyder liten huva och detta ord har fått de namnet av två anledningar.

Capuchins är de brunrockade munkarna som såg bland folk, och vem känner inte till broder Tuck i Robin Hood. En brunrockad munk med en renrakad hjässa. När man serverar en Cappuccion i ett glas har den en mörkbrun färg och ett ordentligt skum som ligger som en vit huva.