Fakta
Land: Etiopien
Region: Sidamo
Producent: Finca El Potrero
Höjd: 1600-2200 m ö.h.
Bönor: Heirloom Sidamo
Skördperiod: Oktober-Januari
Klassificering: Grade 2
Process: Tvättat
Övrigt: Fairtrade, Organic
Ethiopia Sidamo Grade 2 Fair Trade, Organic
Etiopien anses vara där kaffe har sin första upptäkt ifrån Kaffa-regionen där Coffea Arabica plantan hittades. En vi kan tacka är en Getherde som enligt sägnen hette Kaldi.
En dag när han var ute med sina getter såg han hur vilda, energifulla och sugna på varandra de blev efter de åt av några röda bär på en buske. Eftersom getterna överlevde så stoppade han i sig några stycken och han blev full av energi och började hoppa och dansa. Om det var energi från kaffet eller lyckan att upptäcka något stimulerande låter vi vara osagt.
Ryktet om detta bär spred sig och en munk på ett kloster i närheten fick höra om denna upptäckt. Munken smakade på bären och fick ”en uppenbarelse” Han sa att det var en gåva från ovan. Han tog med sig bären tillbaka till klostret där han malde ner dem och slog hett vatten på. På det sättet kunde han tillsammans med de andra munkarna hålla sig vakna länger och hålla predikan långt in på småtimmarna. Och det är historien om hur första bryggningen gick till.
Idag har landet en typisk "småfarmar" -struktur. Det innebär att ett stort antal lantbrukare med en liten produktion tar sina kaffebär till en av de centrala tvättstationer i stället för att bearbeta sitt kaffe med egna maskiner. På tvättstationerna sorteras bönorna noga innan de bearbetas. Endast de helt mogna och röda körsbären tar sig till pulparen för att säkerställa en homogen och jämn kvalitet. Fruktskalet och fruktköttet avlägsnas från bönan. Därefter läggs bönorna i jäsningstankar i 24 - 36 timmar beroende på väderförhållanden där någon kvarstående massa därefter avlägsnas genom jäsningen. Kaffet tvättas sedan slutligen och graderas i tvättkanaler. Nu måste bönans höga luftfuktighet minska ner till ca 12%. Detta sker under den afrikansk solen på så kallade afrikanska sängar resp. "Torkbord" under 10-15 dagar, där kaffet försiktigt vänds flera gånger om dagen. Kaffe från Sidamo-regionen har en mycket speciell karaktär och unik kopprofil som gör att dem betraktas som några av de bästa kaffebönorna i världen.
Koppning: Bra syra, tydlig bergamott och svart te, blommig profil med lite marsipan
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.