Honduras SHG RAOS
Fakta
Land: Honduras
Region: La Paz District, Marcala
Producent: Små odlare (ca 3 hektar)
kooperativ: Cooperative Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de La Sierra Ltda (RAOS)
Höjd: 1200-1650 m ö.h.
Bönor: Catuai, Bourbon, Typica, Lempira, Ihcafe 90
Skördperiod: December-Mars klassificering: Strictly High Grown
Process: Tvättat
Kooperativet Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de La Sierra (RAOS) finns i sju små stader med sitt huvudkontor i Marcala, som ligger i västra Honduras. Det är en av den fattigaste regionen i landet där undernäring och fattigdom är stor. Människorna här är väldigt beroende av kaffe och jordbruk.
På 90-talet drog en våg av organisk odling i regionen, och med hjälp av lokala institutioner, träning och utbyte av kunskap odlarna emellan gjorde det att flera kunde omvända sina odlingar till en ekologisk produktion.
1996 gick 19 farmare ihop för att kunna leva och odla i harmoni med naturen. RAOS var de första kooperativet i Honduras som började exportera ekologiskt kaffe.
Som pionjärer i ekologisk odling har dem lyckats bygga upp ett hållbart odlande, processande och exportering av kaffet. Detta har gjort att livet för odlarna har blivit bättre. Och genom vårt användande av deras kaffe hjälper vi dem att få det bättre för varje dag som går.
Koppning: Choklad, nötter, sötare rund kropp med lite bärighet.
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.