India Monsooned Robusta AA
Fakta
Land: Indien
Monsun region: Malabar Coast, Syd västra Indien
Magasin för process: Mangalore
Höjd: 500-1000 meters above sea level
Bönor:
Robusta
Monsunperiod:Oct - Feb
klassificering: AA (=Största bönstorleken)
Process: Otvättat kaffebär utsatta för monsunprocess
Övrigt: Gyllene blekfärg på de råa bönorna, mycket stor bönstorlek, extremt lätt vikt
Monsooned-kaffe är något helt unikt för Indien och en verklig raritet i kaffevärlden. Ursprungligen skeppades kaffe från Indien till Europa i träfartyg med segel, där säckarna låg under däck i fuktig, het och ofta läckande miljö. Under transportperioden drog monsunerna in över den sydvästra delen av Indien och blåste in fuktiga, varma vindar över sjöfartsrutten. Det är just denna exponering för monsunvindarna som lade grunden till det vi idag kallar för monsooning-processen.
Kaffet genomgick en dramatisk förändring under resan – bönornas färg, storlek och smak utvecklades. När säckarna efter flera månader anlände till Europa, hade de gröna bönorna svällt, blivit blekt guldfärgade och fått en ny, unik smakprofil.
Idag sker monsooning under kontrollerade, arbetsintensiva former. Torkade kaffebär (cherry coffee) sprids ut i ventilerade lagerlokaler längs Malabarkusten i sydvästra Indien – den plats där monsunvindarna från juni till september gör jobbet. Lagerbyggnadernas väggar öppnas upp för att fukten ska cirkulera runt bönorna. Bönorna vänds och krattas för hand flera gånger om dagen under 12–16 veckor, för att säkra jämn exponering.
Under processen absorberar bönorna fukt, sväller till nästan dubbel storlek, tappar densitet och utvecklar en mjuk, kryddig och träig smakprofil. Slutligen poleras, sorteras och färgsorteras bönorna noggrant för att bli glänsande, jämna – och exportklara.
Monsooned Robusta AA
Detta kaffe görs på högkvalitativa Robusta-bönor av AA-klass som genomgått fullständig monsooning.
På grund av bönornas låga vikt rekommenderas att rosta efter volym, inte vikt.
Smakprofil: Kryddor • Örter • Cederträ
Kropp: Exceptionellt mjuk och rund
Telefon: 0702-38 48 37
E-mail: david@uppsalakafferosteri.se
Organisationsnummer: 55 91 31-5014
David Fichtel
Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.