Vår historia

Min historia


Jag var fyra eller fem första gången jag prövade kaffe. Jag ville vara som de vuxna, som min idol: pappa! Och han drack ju kaffe så varför skulle inte jag det också?


Tillsammans med min farfar bryggde jag min första kopp, eller typ... Det var lite kaffe men mest mjölk och socker. Inkurad i en filt framför en brasa jag fått tända själv skulle jag få dricka kaffe, nu skulle jag bli vuxen!


Jag kände samma doft som jag kände från mina föräldrar när de läste saga för mig på kvällarna. En doft som alltid betytt trygghet för mig. Nu hade jag en helt egen kopp! Men, direkt när det nuddade min tungspets kom skräcken. Hur kan vuxna dricka det här?


Enträget tränande ledde till att jag sakta slutade med mjölk kunde jag som 15 åring ändå dricka en kopp svart vätska som serverades i skolans kafeteria. Men det gick ju att göra olika saker med en och samma produkt. Farsinationen av komplexiteten hos kaffe gjorde att jag försiktigt öppnade en dörr som visade sig skulle bli min framtid.


Som nybliven student ville jag ut och uppleva vuxenlivet, var det jobba eller dricka kaffe? Eller varför inte kombinera?


Jag hittade jobb på Arlanda inom kafébranschen och mitt första år utbildade jag mig till Coffeemaster och Baristatrainer. Jag blev sedan butikschef och fick leva min dröm, att jobba med den bästa produkten som fanns. Men fokus hamnade bland siffrorna och jag glömde lite vem jag var. Så då bytte jag till ett litet café i Uppsala, där jag fick börja om och hitta passionen igen!


Men just det som jag ville ha fanns inte där, den högsta kvalitén på bönor som rostades till en ordentlig mörkrost. Ett kaffe som inte var bränt, men rostat. En ny idé var född och resan därefter är vad vi säger vår historia!


 

Vår historia


Vi är sex personer i vår aktiva familj där  mycket mat och dryck har varit i centrum  under åren. Idrott, hantverk och sådant som inbegriper praktiskt arbete med händerna är något som vi alla gillar. Att få skapa, pröva och testas, var och en på sitt eget sätt, gärna utifrån våra egna preferenser. Individualistiskt, men där vi kan dela med oss till varandra.


Det har lagats mat och bakats i stora mängder till både fest och vardag, där riktiga råvaror och smaken satts först. Råvarorna kan vara enkla, men de ska vara fräscha och av bästa kvalitet. Vi har alltid samlas vid bordet och delat med oss av dagen och allt mellan himel och jord. Tyst har det aldrig varit runt vårt bord, det finns alltid en historia som vi vill dela med oss av.  Att tillsammans få upptäcka smaker och uppleva nya saker i vårt liv har varit en gemensam drivkraft,  där vi går från ord till handling. Upplevelser och smaker får vi inte för mycket av.


Med dessa drivkrafter har vi rest världen över och upplevt nya smaker. Kaffet har följt oss från det att vi gick på utflykt i närliggande skog med kaffe och en smörgås på grillplatsen, en kaffepanna i fjällen, och någon bensinmack som serverar en koffeinvätska, till att vi alla provar specialbrygder på kaffe i Asien och en av varje på menyn eller en allt kör klyschig espressodryck i Venedig.


Viljan att våga testa något nytt, att vilja ha ett riktigt bra kaffe, ledde så småningom till att vi hade många olika sorters kaffe hemma som vi beställde från alla olika rosterier. Vi la större och större vikt vid att kaffet verkligen skulle smaka gott.


En vison om att sätta Uppsala på kartan som staden där det godaste kaffet finns, en stad som hade nästan allt. Gå tillbaka till tradition och där saker var hantverksmässigt gjort, precis som vi vill ha de. Det man drack skulle ha en själ!


Efter lite betänketid var vi alla överens: Vi köper en kafferost och börjar göra vårt eget unika kaffe, allt för att skapa exakt det kaffe vi tycker är godast och med bönor av högsta kvalitet. Våra egna märken, som kräver hantverksskicklighet och mod att våga tänka nytt. 


Det är det som idag är Uppsala kafferosteri!

 

Din historia


All vår lek, alla våra skratt och alla timmar av jobb. De medvetna och omedvetna steg till dagen vi hamnat på idag.


Du sitter självklart på din egen historia som även den innehåller massa skratt och kärlek. Hur den har utspelat sig och vad som gjort att du är den du är idag är det bara du som kan säga.


Vi vill sprida glädje och passion och ofta så börjar en historia med en kopp kaffe. Vad du har i koppen framför dig kanke inte är det som är viktigast för dig, men vi vet att en stund med bra kaffe blir gärna en längre stund.


Och vad jag vet börjar ofta en bra historia med ett bra kaffe!Nu skriver vi morgondagens historia!


Varmt välkomna till oss på Uppsala Kafferosteri!

Kontakta oss gärna

Adress: Syréngatan 11, 753 24 Uppsala

E-mail: david@uppsalakafferosteri.se

Telefon: 0702-38 48 37

Organisationsnummer: 5591319-5014

UPPSALA KAFFEROSTERI

since 2017


© Uppsala Kafferosteri


David Fichtel

Jag brinner för kaffe i alla dess former och hantverket, kulturen och leendet på andra människor.